Actueel

De geschiedenis van Kortenbos

Het ontstaan van Kortenbos

Oorspronkelijk heette het huidige Kortenbos, ‘Nachtegael’, naar het leenhof dat zich daar in die tijd bevond. Het ontstaan van Kortenbos is nauw verbonden met het ontstaan van de huidige basiliek.

Basiliek van Kortenbos

In de 17e de eeuw moesten vele reizigers van Sint-Truiden naar Hasselt via het dicht beboste gebied dat nu Kortenbos is. Deze reisweg stond bekend als uiterst onveilig, omdat vele struikrovers zich hier schuilhielden en de reizigers vaak overvallen, beroofd en gedood werden.

Mariabeeld in de basiliek

In 1636 plaatste Elisabeth van Oeteren, een landeigenares in de buurt, bij een oude eik een klein, kleien Mariabeeldje. Ze smeekte Maria’s hulp af tegen de vele wandaden en berovingen. Een wonder geschiedde: niet alleen hielden de struikrovers onmiddellijk op, ook vele zieken vonden een plotse genezing bij het vereren van het Mariabeeldje. Tussen 1637 en 1651 werden 32 van zulke genezingen als wonder erkend.

Door het grote succes werd er in 1639 een bakstenen kapel bij het beeldje gebouwd, waar op 2 juli de allereerste misviering zou plaatsvinden. De wonderen en genezingen bleven het beeldje omringen. Zo kreeg het de titel “Behoudenis der Kranken”.

Door de grote toeloop was er al gauw nood aan een echte bedevaartskerk. Dankzij de abdij van Averbode vond de eerste steenlegging hiervan plaats op 12 augustus 1641. Op 1 mei 1648 werd de kerk plechtig ingewijd.

Schilderij in kapel - blind kind wordt ziend

Sedert toen trokken vele mensen uit alle windstreken richting Onze Lieve Vrouw van Kortenbos, om haar te danken, haar zegen af te smeken en te bidden. Grote aantallen wonderbaarlijke genezingen werden officieel erkend. In 1842 werd er een onafhankelijke parochie opgericht.

Zo is Kortenbos, van een klein Mariabeeldje aan een bakstenen kapelletje in het midden van de bossen, uitgegroeid tot een prachtig kerkdorp met een eeuwenoude pelgrimsgeschiedenis, waar jong en oud tot rust kan komen en fietsers mogen genieten van de bloesems en de prachtige natuur.

Kortenbos door de jaren heen

Kortenbos bestond eerst enkel uit dichte bossen, nagenoeg onbewoond en met hier en daar een reisweg ukviagras.com. Het behoorde in de 17de eeuw tot de parochie Kozen, een buurgemeente van Kortenbos waarvan de parochie eeuwen voordien door de premonstratenzer abdij Averbode gesticht was.

Wegwijzers te Kortenbos

Na het oprichten van het kapelletje en zeker na de bouw van de prachtige renaissance bedevaartkerk in 1648, stroomde het volk toe om hun zorgen en leed aan Maria voor te leggen. Kortenbos ontstond als een pelgrimsoord. Het groeide gestaag doorheen de eeuwen en werd een zelfstandige parochie in 1842.

De basiliek heeft steeds een centrale rol gespeeld in de geschiedenis van Kortenbos. Bij de verschillende restauraties en verbouwingen hebben heel wat kunstenaars, ambachtslieden en vrijwilliggers de handen uit de mouwen gestoken. De inwoners zijn erg fier op hun prachtige basiliek.

Kortenbos is steeds een belangrijke reisweg gebleven en ligt nu langs de hoofdweg van Sint-Truiden naar Hasselt.

Kortenbos nu

De prachtige basiliek van Kortenbos trekt jong en oud aan om tot rust te komen. Als je een momentje de tijd neemt, zie je dag in dag uit mensen uit de omgeving even de basiliek binnenspringen om 5 minuutjes in stilte te bidden. Dat is indrukwekkend.
De basiliek vormt de parochiekerk voor zowel inwoners van Alken (Rozenkranswijk), Kozen, Zepperen en Melveren.

Jaarlijks komen er nog steeds vele pelgrims naar het bekende Mariabeeldje. In de maand mei wordt Maria speciaal vereerd en kan je komen kijken naar de indrukwekkende processie waarin het Mariabeeldje wordt voorgedragen. Ook hier komt er veel volk naartoe.

Basiliek van Kortenbos

Kortenbos is ontstaan uit dichte bossen en nog steeds is er veel natuur te vinden. Er bevinden zich in de buurt prachtige wandel- en fietspaden. In de lente zie je heel wat fietsers en wandelaars hun hartje ophalen tussen de mooie velden en de bloesems. Even stoppen om te bekomen en iets fris te drinken hoort daar natuurlijk ook bij!

Gebruikerslogin